Menu Close

Η λύση είναι μια και ο μπακλαβάς… Εσθονία

Cmn5_gWWAAAVwsc

(photo credit: https://twitter.com/VCEdisrupt)

Ο κόσμος πάει μπροστά, η τεχνολογία τον βοηθά και μαζί του και εμάς προσωπικά. Μη βλέπεις που αυτή η χώρα πάει πίσω και μάλιστα καλπάζοντας, και όταν το πάρει γραμμή και αρχίσει τις αλλαγές, εμείς στην καλύτερη δεν θα έχουμε μαντήλι να κλάψουμε ή απλά θα έχουμε χαραμίσει τα καλύτερα μας χρόνια για να πληρώνουμε συντάξεις και μισθούς άλλων.

Ε εντάξει με έχεις πάρει γραμμή ότι σιχαίνομαι τον δημόσιο τομέα και αυτός κέρδισε την σιχασιά μου επάξια. Θα διάβασες την ταλαιπωρία μου ώστε να πάρω άδεια μικροπωλητή μέρος ένα και δυο (αν όχι κάνε ένα κόπο για να σιγουρευτείς για το πόσο χαμένος χρόνος είναι να ασχοληθείς με κάτι έστω και τόσο μικρό στην ελλάδα, νομιμα! (όπως μερικοί γουστάρουμε και γιαυτό δεν είμαστε στο σωστό μέρος)).

Την άδεια την πείραμε, τον χρόνο μας χάσαμε, ένα άχρηστο χαρτί φορτωθήκαμε, ένα κάρο άχρηστους ΔΥ ακόμα γνωρίσαμε (καλά 2 απο αυτούς ήταν οκ αλλά ένας κούκος…), την δουλειά μας δεν την κάναμε και το μεράκι μας έμεινε σε μερικά συρτάρια και κουτιά γιατί δεν μπορούμε να το διαθέσουμε νόμιμα στην αγορά.

Εκτός βέβαια όπως κιεσύ τώρα θα σκεφτείς, ότι αν θέλεις φιλαράκι άνοιξε μαγαζί. Ναι φυσικά, για ένα έσοδο 100;200 ευρά το μήνα; θα ανοίξω έστω και ηλεκτρονικό κατάστημα με μικρό κόστος αλλά θα κάνω έναρξη και να πληρώνω οαεε την σύνταξη άλλου με 800 το δίμηνο. Ναι, σίγουρη επιτυχία για ένα χομπίστα που θέλει να βγάλει το χαρτζιλίκι του.

Η λύση λοιπόν τώρα πχια για εσένα που με διαβάζεις και για την εργασία σου ή αυτό που γουστάρεις να κάνεις και να βγάζεις ένα ψιλικοκό νόμιμο, χωρίς νταβατζιλίκια, δεν χρειάζεται να έχεις μόνιμη βάση (προγραμματιστής ρε φίλε, κάνεις την δουλίτσα σου απο την παραλία του μπαλί και επειδή βαριέσαι πάς στο νοβοσιμπίρσκ να συνεχίσεις και στέλνεις τα παραδοτέα με μέηλ) είναι απλή. Estonian E-resident. Τόσο απλό όσο δεν φαντάζεσαι!

Τι κάνεις; Στέλνεις την αίτηση σου αφού συμπληρώσεις την φόρμα με τα απαραίτητα στοιχεία και χρεώσεις την πιστωτική σου με 101,99 ευρώ (έλα τώρα έχεις δώσει περισσότερα για να πας σε πίστα και το μόνο που πήρες πίσω ήταν τσιγαρίλα στο σακάκι, ένα μπουκάλι ξύδι και κανα γκομενάκι απο την δίπλα παρέα). Ύστερα περιμένεις ένα μήνα μαξιμουμ(!) (ναι ακριβώς όπως στο ελληνικό δημόσιοχοχοχο) και παίρνεις την απάντηση απο τις αρχές της Εσθονίας αν σου δίνουν το οκ ή όχι.

Μόλις πάρεις το μέηλ E-Residency Digi-ID — e-Residency granted, τότε είσαι έτοιμος Εσθονός e-πολίτης. Για τυπικούς λόγους προφανώς περιμένεις και την καρτούλα με το card reader έτσι ώστε να μπορέσεις να απολαύσεις στο φουλ τις δυνατότητες.

Στην ταμπακιέρα και χωρίς πολύ σάλσα (όχι το χορό, το άλλο) τι κέρδισες;

Έστειλες στα τσακίδια τους ελληνικούς ασφαλιστικούς φορείς. Μέγα επίτευγμα. Δεν θα πληρώνεις την σύνταξη κάποιου άλλου αφού εσύ έτσι κιαλλιώς, μεταξύ μας, δεν θα πάρεις. Δεν θα ασχολείσαι με ελληνικές τράπεζες (μπλιάχ), θα έχεις την μίνιμουμ επαφή με την εφορία ώστε να δηλώσεις το εισόδημα που απέκτησες στη αλλοδαπή (20% φόρος στην εσθονία και το υπόλοιπο έως το εκάστοτε φορολογικό συντελεστή στην ελλάδα) και γενικά είσαι άνετος και ωραίος μακριά απο το βαρύ δυσκίνητο ελληνικό δημόσιο (μπλιαχ χ2).

Επίσης κέρδισες εταιρία μονοπρόσωπη έτοιμη σε 18 περίπου λεπτά, απο το σπίτι σου. Εντάξει προς το παρών πρέπει να κάνεις ένα ταξιδάκι μέχρι εσθονία για να ανοίξεις λογαριασμό σε τράπεζα, αλλά άν κάνεις τώρα την αίτηση, θα παραλάβεις την κάρτα τέλη καλοκαιριού, οπότε κάνεις διακοπούλες και απο φθινόπωρο, θα είναι έτοιμα τα παιδιά πάνω και θα μπορείς ακόμα και τον λογαριασμό να τον ανοίξεις απο το πισι σου. Μαγικό; πότε θα γίνει στην ελλάδα; ΠΟΤΕ!

190 ευρά για το όπενινγκ της εταιρείας και μίνιμουμ 15 ευρώ για έναν virtual χώρο που πρέπει να έχεις σαν έδρα εκεί στα ωραία. Το κόστος αυξάνεται αν θέλεις έξτρα υπηρεσίες για αλληλογραφίες, λογιστικά κλπ. Κάνε μια σούμα και δες αν σε συμφέρει ή όχι. Στην σούμα σκέψου και τα μούτρα του κάθε ΔΥ που θα κάνεις συναλλαγή για να κάνεις την δουλειά σου και έχεις το τελικό αποτέλεσμα.

Δεν θα πω πολλά ακόμα, τα έχουν πει άλλοι επακριβώς στις παρακάτω ιστοσελίδες:

https://e-estonia.com/ Το επίσημο σάητ της εσθονίας γιαυτό το project

https://www.leapin.eu/faq Το σάητ εταιρείας που βοηθά τους ε-πολίτες σε ότι μπίζνα θέλουν να κάνουν στην χώρα. Διάφορα προγράμματα υπηρεσιών ανάλογα με τις ανάγκες σου, αν έχεις. Αλλα το φακ τους είναι εξαιρετικό και είναι ελάχιστες οι απορίες που θα σου μείνουν. Αν έχεις άλλες ερωτήσεις, στείλε τους ένα μέηλ ή ένα τουί και θα σου απαντήσουν στο τσακ μπαμ (όπως στην ελλάδαχαχαχ).

Ο κόσμος, οι εξελίξεις, η τεχνολογία, όλα πάνε μπροστά, εσύ θα μείνεις πίσω να πολεμήσεις για να κάθεται κάποιος να βαράει σφραγίδες στο δημόσιο και να ορίζει τον τρόπο εργασίας σου;

Ψάξου και πράξε ανάλογα. Πριν ένα μήνα ήμασταν 155, τώρα είμαστε 162 e-residents στην ελλάδα 😉
Statistics (not greek)

Share this post...
Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter

Leave a Reply

Connect with:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.