Menu Close

Γραφειοκρατία forevah!

Μια ακόμη ιστορία γραφειοκρατικής σχέσης  που εκτυλίχθηκε στην “νέα” Ελλάδα της ανάγκης για άμεση ανάπτυξη. Το συγκεκριμένο άρθρο το ονειρευόμουν μετά τον πρώτο μήνα χωρίς φωνή ή ακρόαση απο την αίτηση μου για  την άδεια Άσκησης υπαίθριου εμπορίου (πλανόδιου ή στάσιμου) από παραγωγό γιατί είμεθα ΚΑΙ καλλιτέχναι.

Φυσικά όταν διάβασα στο αξιόλογο και έγκυρο site επιχειρώ το άρθρο περί Αδειών-εξπρές για 272 επαγγέλματα που αναφέρεται στις βαρυσήμαντες (sic) ανακοινώσεις του κ. Βολουδάκη, Υφυπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης (αλήθεια έχουμε τέτοιο υπουργείο? γιατί ηλεκτρονική διακυβέρνηση εκτός απο την ΓΓΠΣ δεν έχω παρατηρήσει κάπου (όσο για την μεταρρύθμιση γελάνε και οι πέτρες)) για την σε χρόνο ρεκόρ αδειοδότηση σε 272 και πλέον επαγγέλματα μέσω της διαδικτυακής πύλης Ερμής (που παρεμπιπτόντως λειτουργεί απο το Μάιο του 2009 και θα ήταν σε πλήρη παραγωγική λειτουργία το 2008) το θεώρησα χρέος μου να γράψω και την δική μου πρόσφατη εμπειρία για να μην κοροϊδευόμαστε!

Συνοπτικά η διαδικασία για  την άδεια Άσκησης υπαίθριου εμπορίου (πλανόδιου ή στάσιμου) από παραγωγό έχει ως εξής:

  1. Συλλογή και κατάθεση απαραίτητων δικαιολογητικών στο τμήμα εμπορίου της διεύθυνσης ανάπτυξης της περιφέρειας συμφερόντων του ενδιαφερομένου. (Τα απαραίτητα δικαιολογητικά* είσαι τυχερός αν στα πεί κάποιος που έχει κάνει την διαδικασία αλλιώς ψάχνεις (γενικά και αόριστα). Ο φάκελος στέλνεται στο Υπουργείο ανάπτυξης.
  2. Επίδειξη τρόπου και υλικών παρασκευής προϊόντων απο τον παραγωγό στο Υπουργείο ανάπτυξης, παρουσία υπαλλήλου της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας. Ο φάκελος στέλνεται πίσω στην Περιφέρεια.
  3. Μετά την επιστροφή του φακέλου στην περιφέρεια, η άδεια σφραγίζεται απο τον αντιπεριφερειάρχη αρμόδιο για το θέμα και ενημερώνεται ο παραγωγός.

Συνοπτικά το χρονολόγιο της διαδικασίας ήταν το εξής:

  • 27.11.12 κατάθεση δικαιολογητικών για την ανωτέρω άδεια.
  • 16.01.13 πρώτο τηλέφωνο για κλείσιμο ραντεβού στο Υπουργείο ανάπτυξης, ώστε να κάνω επίδειξη των διαδικασιών και των υλικών που χρησιμοποιώ με σκοπό την απόκτηση βεβαίωσης χειροτεχνικής δεξιότητας.
  • 21.01.13 Πραγματοποίηση της διαδικασίας για την απόκτηση βεβαίωσης χειροτεχνικής δεξιότητας. Έκδοση της βεβαίωσης και αποστολή της στην περιφέρεια.
  • 04.02.13 Ενημέρωση απο την περιφέρεια ότι η άδεια είναι έτοιμη προς παραλαβή.

Για του λόγου το αληθές παραθέτω και τα χαρτιά με σημειωμένες τις ημερομηνίες:

 

Ως εκ τούτου λοιπόν 70 μέρες απο κατάθεση δικαιολογητικών έως και έκδοση αδείας (μείον 4 ημέρες αργία και μείον 20 ημέρες Σαββατοκύριακα, ίσον 46 εργάσιμες ημέρες καθαρές)

46 εργάσιμες ημέρες λοιπόν για μια άδεια Άσκησης υπαίθριου εμπορίου (πλανόδιου ή στάσιμου) από παραγωγό.

Φυσικά και ρώτησα τις δύο υπαλλήλους γιατί τόσο μεγάλο διάστημα για μια τόσο απλή άδεια και αφενός η μία απάντηση (υπουργείο ανάπτυξης) ήταν ότι λόγο του ότι έκλεισε ο Ελληνικός Οργανισμός Μικρών-Μεσαίων Επιχειρήσεων και Χειροτεχνίας (ΕΟΜΜΕΧ) όλες οι αιτήσεις μεταφέρθηκαν στα παραπάνω τμήματα και έτσι καθυστέρησε η διαδικασία λόγο φόρτου εργασίας και αφετέρου (απο την περιφέρεια, γιατί μου φάνηκε βαρύ να θέλει 2 εβδομάδες για μια υπογραφή απο τον περιφερειάρχη) ότι ήθελε τρείς υπογραφές που έπρεπε να μπουν απο κόσμο που ήταν σε τρεία διαφορετικά κτίρια.

Δεν έχω κανένα λόγο να αμφισβητήσω τις υπαλλήλους που ήταν καθόλα εξυπηρετικές και δεν έδειχναν να κωλυσιεργούν γιατί και το ένα γεγονός είναι γνωστό (το κλείσιμο του ΕΟΜΜΕΧ) αλλά και οι πέντε υπογραφές στην τελευταία σελίδα ήταν ευδιάκριτες.

Φυσικά να μην ξεχάσω να αναφέρω πως στο ενδιάμεσο θέλησα να ενημερωθώ σε πόσο διάστημα προβλέπεται βάση νόμου η απάντηση δημόσιας υπηρεσίας σε γενόμενη αίτηση. Έτσι σε πρώτη φάση έψαξα στο ίντερνετ και βρήκα τον Άρθρο 4 του ν. 2690/1999 “Κώδικας Διοικητικής Διαδικασίας”. Είχα όμως την απορία αν οι 50 ημέρες περιλαμβάνουν και τα Σαββατοκύριακα ή μόνο τις εργάσιμες και έτσι απευθύνθηκα στο ΚΕΠ Αμαρουσίου (ναι τα ΚΕΠ είναι που “τρέχουν” πίσω απο την πύλη “Ερμής”). Φυσικά και η υπάλληλος με κοίταξε σαν να την ρώτησα πόσα κυβικά καύσιμο καίει ο όπτιμους πράημ κατα την διάρκεια μεταμόρφωσης του και έτσι απάντηση δεν πήρα ποτέ.

Απο την παραπάνω εμπειρία έχω τα εξής σχόλια:

Αγαπητέ κ. Βολουδάκη, σαν πολίτης κρίνω ότι στερήστε την πολυτέλεια του χρόνου για την έκδοση ανακοινώσεων για πράγματα που έπρεπε να είχαν εφαρμοστεί χρόνια πριν και φυσικά δεν με απασχολεί ποιός ήταν στην κυβέρνηση. Πλέον σαν πολίτης κρίνω πως πρώτα πρέπει να είναι διαθέσιμο κάτι ( έπρεπε να είναι χτες διαθέσιμα όλα όσα αναφέρει η ανακοίνωση) και μετά να μιλάμε για τα γνωστά Θά και Θά.

Για μια απλή άδεια, πέντε υπογραφές είναι πολλές. Με βάση αυτό που είδα με τα μάτια μου ότι χρειάζεται για μια απλή άδεια πλανόδιου πωλητή και παραγωγού (υπογραφές και χρόνος διεκπεραίωσης) σκέφτομαι που να είχα να κάνω κάποια επένδυση εκατομμυρίων στη χώρα. Θα τελείωνα νωρίτερα γιατί θα ήταν πολλά τα λεφτά άρη? Και αν ναι, επειδή θέλω να γίνω πλανόδιος πωλητής γιαυτά που φτιάχνω πρέπει να τιμωρούμαι? Αν όχι, περιμένετε πολλούς που θα έρθουν με λεφτά για να κάνουν επένδυση σε αυτές τις συνθήκες? Όσο για τις υπογραφές αφού ο αντιπεριφερειάρχης υπογράφει για άδεια μικροπωλητή, μπορώ να καταλάβω τον πρωθυπουργό που μιλά με το Θεό.

Ο θεσμός των ΚΕΠ θα σταματήσει να υπάρχει όταν εφαρμοστούν αυτά που λέει η ανακοίνωση? Αφού πλέον δεν θα υπάρχει λόγος για γνήσιο της υπογραφής, σφραγίδες κλπ  γιατί κάτι άλλο προσφέρει σαν υπηρεσία?

 

Λ.

 

*: Απαραίτητα δικαιολογητικά για την έκδοση αδείας πλανόδιου μικροπωλητή παραγωγού είναι 2 φορολογικές δηλώσεις (τελευταία και πρότελευταία), φωτοτυπία ταυτότητας, λογαριασμό ΔΕΚΟ για πιστοποίηση τόπου κατοικίας, φωτοτυπία της κάρτας ανεργίας (έλα που δεν έχεις!) και ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΔΗΛΩΣΗ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ και ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΥΠΑΙΘΡΙΟΥ ΠΛΑΝΟΔΙΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΕΙΡΟΤΕΧΝΩΝ (αυτά τα δίνουν και στην περιφέρεια προς συμπλήρωση αν δεν έχεις μελάνι, χαρτί η μαντήλι να κλάψεις)

Share this post...
Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter

Leave a Reply

Connect with:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.