Menu Close

Εσυ προσδοκείς ή εύχεσαι;

Πάει καιρός απο το τελευταίο πόστ αλλά η ζωή τραβά την δική της ανηφόρα που λένε και οι στίχοι του Ρίτσου και οι προτεραιότητες αλλάζουν, έστω κιαν καμιά φορά είναι προσωρινό. Δεν σταμάτησα να φιλοσοφώ γιατί όπως είναι κοινό μυστικό έχω απεριόριστο χρόνο σαν συνταξιούχος της ζωής, αλλά το έκανα για άλλους λόγους και όχι για το γενικό “ωρέ που πάμε”. Βρήκα χρόνο όμως να φιλοσοφίσω σχετικά με την διαφορά της προδοκίας και την ευχής. Μην νομίζεις, η ζωή μου το έφερε μπροστά μου και ήθελα να το αναλύσω με την κυριούλα μου, μπας και βγάλουμε καμιά άκρη. Τώρα γιατί το θυμήθηκα και το γράφω; Γιατί η ζωή μου το έφερε και το συζήτησα ξανά με άλλον άνθρωπο και είπα να το αφήσω και αυτό εδω πέρα, για να έχετε να διαβάζετε κάτι τώρα που θα έχετε τα φθηνοπωρινά μπλέ σας.

Στην αρχή που συζητούσαμε την διαδορά, είπαμε να το πάμε με βάση το λεξικό και μάλιστα αυτό του Μπαμπινιώτη, που τελικά πρέπει να είσαι φιλόγος για να καταλάβεις τι θέλει να πει. Μα αν ήταν έτσι, δεν θα θέλαμε λεξικό για την νέα Ελληνική γαμώτο. Τέσπα, επειδή ΔΕΝ είμαστε φιλόλογοι θα το κάνω αναφορά μόνο για την ιστορία και δεν θα μπλέξω παραπάνω ετυμολογικά, γιατί δεν ήταν ποτέ αυτός ο σκοπός. Απλά να ρεμβάσουμε λίγο στις σκέψεις της ζωής.

Ελπίδα: η πίστη ότι θα συμβεί κάτι καλό, επιθυμητό μετάφραση hope, chance, possibility Ενώ Προσδοκία: η αναμονή πραγματοποίησης επιθυμίας μετάφραση Expectation Για την προσδοκία έχει γράψει και το psychologynow προφανώς και το μυστικό είναι στο σημείο που λέει “Το πρόβλημα της προσδοκίας προκύπτει όταν περιμένουμε κάτι να συμβεί χωρίς να έχουμε εύλογους λόγους γι’ αυτή την προσδοκία”

Η συζήτηση για δεύτερη φορά λοιπόν, έγινε για το αν η προσδοκία έχει την ίδια σημασία με την ελπίδα. Η αφορμή ήταν σε μια συζήτηση περί μηδενισμού των προσδοκιών (συνεπώς και της απογοήτευσης που φέρνει το αποτέλεσμα) οι οποίες είναι και τελικά (;) ένας εχθρός σαν το καλό που είναι εχθρός του καλύτερου. Με απλά λόγια, μην περιμένεις κάτι, γιατί μετά αν συμβεί με διαφορετικό τρόπο απο αυτό που το περίμενες, το πιθανότερο είναι ότι θα απογοητευτείς και μάλιστα απο μόνος σου γιατί @ άλλο@ δεν φταίει σε κάτι για τις προσδοκίες που είχες εσύ στο μυαλό σου.

Με πιό απλά λόγια, αν εσύ προσδοκάς να φτάσεις στην Οία την ώρα του ηλιοβασιλέματος για να της κάνεις πρόταση γάμου και τελικά δεν βρείς να παρκάρεις και όταν τελικά το χώσεις σε ένα οικόπεδο και πας στην άκρη, ο ήλιος έχει αλλάξει ζώνη ώρας, ε, ο άλλος δεν φταίει να βλέπει τα μούτρα σου επειδή χάλασε η συνταγή γιατί ήσουν μπαγλαμάς και δεν υπολόγισες να πας νωρίτερα και τώρα περιμένεις να πας ξανά και να βρεις δικαιολογία για να ξαναδείς το ηλιοβασίλεμα (σε ποιόν τα πουλάς μωρέ ότι έγινες ρομαντικούλης και θα δεις δύο φορές καπάκια το ηλιοβασίλεμα). Άρα πας αέρα πατέρα (γιατί είσαι μπαγλαμάς) και εύχεσαι να προλάβεις να δεις το ηλιοβασίλεμα για να κάνεις την πρόταση γάμου (να σε χαίρεται).

Δηλαδή αν και τα λεξικά μέσες άκρες μας λένε ότι νταξ μωρέ, ελπίδα και προσδοκία έχουν το ίδιο περιεχόμενο, όχι λοιπόν, δεν θα σας κάνουμε την χάρη. Όπως λέει το ψυχόλοτζυνάου, υπάρχει πρόβλημα όταν περιμένεις να γίνει κάτι χωρίς να έχεις βάσιμες υποψίες οτι όντως θα γίνει. Προσδοκώ στις 19.47 να πέφτει ο ήλιος στις 23 μοίρες δυτικά όπου και θα γονατίσω ανοίγοντας το κουτάκι (όχι της μαλακίας που μας έλεγε η μαμά μας, το άλλο) και θα κάνω την πρόταση, γιατί έφυγα νωρίς, πάρκαρα και πήρα θέση εγκαίρως. Αλλιώς είναι ελπίζω να βρω να παρκάρω τέτοια ώρα που φύγαμε απο το γαμωτέλ ώστε να προλάβουμε τον ήλιο, μπας και κάνω την πρόταση. Ζήσε μάι μου δηλαδή.

Επειδή λοιπόν σε μια νέα γνωρισμία, σε μια νέα σχέση, έχουμε χτίσει με τα λόγια, ανώγια και κατώγια σαν τον Μανώλη, καλό είναι να μην έχουμε προσδοκίες γιατί τον εαυτό μας πληγώνουμε περιμένωντας να βγεί ένα σενάριο το οποιό παίζουν δύο και είναι στο μυαλό του ενός αλλά ξενερώνουν και οι δύο, αλλά ελπίδες. Ή απλά να επικοινωνούμε τις ανάγκες μας, τα οράματα μας, τα θέματα μας και να τα κάνουμε στον άλλον φραγκοδίφραγκα, μπας και επικοινωνήσουμε σε κάποιο σημείο της ζωής μας, με κάποιον άλλο ανθρώπινο οργανισμό.

Ηθικό δίδαγμα λοιπόν. Όχι προσδοκίες. Ελπίδες εντάξει ας έχετε, ας μην σας διαγράψω κάθε χαρά της ζωής, γιατί και αυτές φρούδες είναι αλλά μεταξύ μας, όταν έχετε μια ελπίδα ξέρει το είναι σας ότι ούτε εσείς το πιστεύετε γιατί αλλιώς πως θα κάνατε ευχές όταν πέφτει ένα αστέρι ασούμε; Ή οταν έχετε μια ελπίδα να περάσετε την εξεταστική χωρίς να έχετε διαβάσει γραμμή (αυτή πουναι στα βιβλία εννοώ), ε εντάξει, έχετε μια ελπίδα να περάσετε αν κάτσετε δίπλα στον αριστούχο και αυτό είναι ελπίδα γιατί δεν ξέρετε πως θα κάτσετε στο αμφιθέατρο αλλιώς θα ήταν προσδοκία και θα ήσασταν για ποτάρες στο μπητσόμπαρο.

Στα αγγλικά πάλι έχει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον γιατί είμαστε και ιντερνάσιοναλ τύποι και κάνουμε συζητήσεις επιπέδου και σε άλλες γλώσσες. I hope to win the lottery είναι ελπίδα και θα παραμείνει και θα πεθάνει τελευταία και θα το γράφει στο μνήμα μας “ήλπιζε να κερδίσει στο λαχείο, λόττο, κίνο” και ας μην έπαιζε (δυναμίτες). The train is expected to arrive at 22.43 έχουμε βάσιμες υποψίες ότι το τρένο θα φτάσει στον προορισμό του και δεν θα έχουμε πολύνεκρο. Γιατί αν τα λέγαμε ανάποδα τότε i expect to win the lottery θα έπρεπε να ρωτήσουμε, πως μάγκα; είσαι ταξιδιώτης του χρόνου και ξέρεις τα νούμερα; Ή αν πούμε we are hoping that the airplane will be landed τότε το πιθανότερο είναι να μην μας ξαναμιλήσουν ή να μας παλουκώσουν ή ακόμα καλύτερα και να μας κάψουν γιατί είμαστε γκαντεμογαμόσαυροι.

Μην έχετε προσδοκίες, ζήστε το τώρα και take it as it comes. Σώζει ζωές, σώζει σχέσεις!

photo credit

Share this post...
Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter

Leave a Reply

Connect with:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.