Menu Close

Όταν δεν υπάρχει σεβασμός, υπάρχει φόβος

ο λόγος για υποκατάστημα μεγάλης και διεθνούς αλυσίδας σούπερ μάρκετ (έλα που δεν κατάλαβες απο την φωτογραφία ποια είναι…) στο Κατάρ. Τι λέει μέσες άκρες η πινακίδα? Ότι ο χώρος (που μέχρι πρότεινως βρίσκονταν τα οπωροκηπευτικά) είναι κλειστός και άδειος γιατί σε έλεγχο που έγινε απο την αντίστοιχη υγειονομική υπηρεσία, δεν πληρούσε της ανάλογες προϋποθέσεις.  Έτσι λοιπόν ο χώρος έκλεισε, οι ταμπέλες μπήκαν και ο κόσμος που περνά ενημερώνεται για το γεγονός. Καλή τιμωρία ε?

Ο παραδειγματισμός σε όλο του το μεγαλείο μεν (όπως συνηθίζεται στις αραβικές χώρες) ιδιαίτερα αποτελεσματικό μέτρο  δε για να αποφεύγονται ανάλογα περιστατικά στο μέλλον. Η ίδια τακτική ακολουθείται και σε άλλους τομείς για την καλή λειτουργία του κράτους και της κοινωνίας, με εκπληκτικά αποτελέσματα που θα ζήλευαν και οι καθόλα δημοκρατικές… και ευρωπαικές… κοινωνίες.

Παραδείγματα πολλά.

Θέλεις να μπείς στην χώρα για να δουλέψεις? πολύ ευχαρίστως. Θα περάσεις πρώτα απο τον ιατρικό έλεγχο για μεταδιδόμενες και άλλες ασθένειες και αφού τα αποτελέσματα δεν δείξουν κάτι, τότε μπορεί να συνεχίσει η διαδικασία έκδοσης ταυτότητας (με διαδικασίες για αποτυπώματα απο όλα τα δάχτυλα και των δύο χεριών, ένα ένα, όλα μαζί, της παλάμης και όλου του χεριού…,  έγγραφο απο τον εργοδότη  τον οποίο θα δουλέψεις κλπ).

Θέλεις να φύγεις απο την χώρα? πολύ ευχαρίστως. Αφού γίνει έλεγχος και δεν χρωστάς της μιχαλ… εεε  σε πιστωτικές κάρτες λεφτά, δεν έχεις πρόστιμα απλήρωτα απο την τροχαία και γενικά δεν έχεις αφήσει καμιά υποχρέωση – εκκρεμότητα πίσω σου τότε ναί, παίρνεις την πολυπόθητη σφραγίδα και στο καλό. Σε διαφορετική περίπτωση θα σαπίσεις εδώ μέχρι κλείσεις όλα τα θέματα.

 

Θέλεις αλκοόλ στο σπίτι γιατί δε σου φτάνει να πας σε κάποιο μαγαζί να πιείς? μεγεία σου με χαρά σου. θα κάνεις μια αιτησούλα στο ένα και μοναδικό μαγαζί στο Κατάρ που προμηθεύει αλκοόλ τους πολίτες, θα επισυνάψεις και ένα χαρτί απο τον εργοδότη σου (αν είσαι άνεργος μην κάνεις τον κόπο) που θα γράφει πόσο μισθό έχεις και με βάση αυτό, μπορείς να αγοράσεις σε αλκοοόλ το 10% του μισθού σου. Παραπάνω δεν έχει και έτσι αποφεύγετε η υπερκατανάλωση…

Αρκετά παραδείγματα τα παραπάνω που αν εφαρμόζονταν στην ελλαδάρα τα πράγματα σε σχέση πρώτα απόλα απο τους μετανάστες θα ήταν τρομακτικά διαφορετικά προς το καλύτερο. Αλλά ποιός ασχολείται…

Share this post...
Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter

Leave a Reply

Connect with:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.