Menu Close

Εκπαίδευση, μια απτις καλύτερες μπίζνες!

BannerSeminars

Την συζήτηση αυτή την κάναμε πολλές φορές. Η εκπαίδευση είναι η καλύτερη μπίζνα και αν δε το βλέπεις κάνε ένα φλας μπάκ στα μαθητικά σου χρόνια (αν είσαι γύρω στα 30, αν είσαι παραπάνω κλείσε το μπλόγκ γιατί είσαι ηθικός αυτουργός). Το πιό απλό παράδειγμα? σκάσε φράγκα για εξετάσεις πάλσο, πάρε το λόουερ, πάρε το προφίσενσι και νομίζεις ότι ξεμπέρδεψες και έφτασες ταβάνι μέχρι να πας σε ένα πανεπιστήμιο της προκοπής που θα σου ζητήσουν IELTS. Και γιατί ρε μάγκα μας φλόμωσες εκείνα τα χρόνια ότι με προφίσενσι έχεις και επάρκεια (κλάην) και για σοβαρό πανεπιστήμιο το προφίσενσι είναι σαν να έχεις πάλσο? λίγα φράγκα δώσαμε τότε?

και για να γυρίζει… το χρήμα (κακό παιδί τι σκέφτηκες) συνέχεια βγαίνουν νέα σερτιφικέησο έτσι για να δείξεις ότι έχεις ικανότητες, να σε προσλάβουν πιο εύκολα και να στηρίξεις τον πτωχό πλην τίμιο τρέηνερ! Σπουδάζεις πληροφορική και σου ζητάνε ecdl, έχεις μάστερ σε μάνατζμεντ και σου ζητάνε PMP και ένα κάρο ακόμα παραδείγματα που λίγο αν έχεις μπει στην αγορά εργασίας ξέρεις τον κακό χαμό. Άσε δε τα σερτιφικέσια για κάθε τεχνολογία, πρωτόκολλο, κλπ κλπ.

Και καλά στο εξωτερικό νταξ, μπορεί να μην πάρεις ότι αξίζεις ακριβώς αλλά θα είσαι πολύ κοντά σε αυτό, για Ελλάδα όμως? να πάρεις όλα αυτά για να σε πάρει ο μάγκας ο εργοδότης και να σου δίνει 3,60. Ούστ!

Σκέφτεσαι όμως να κάνεις ένα σεμινάριο, ένα δίπλωμα ή έστω ένα σερτιφικέησο έτσι για να μην κάνει κοιλιά το σιβί ή γιατί όντως θες εξωτερικό και όπως και να το κάνεις η αγορά δείχνει να το προτιμά! Και τί βλέπεις? Σεμινάριο για ΙΤΙΛ β3 με 950 ευρώ, ΠΜΠ με 1200+, σεμινάρια ηβέντ μάνατζμεντ 200 ευρά, δίπλωμα σε hr 900 ευρώ.

Τι σημαίνει απλά και λαικά? μάγκα που είσαι άνεργος ξέχνα το! δεν θα κάνεις τίποτα απο αυτά! Και εργαζόμενος να είσαι αυτά όπως βλέπεις κοστίζουν 2 και 3 φορές το μισθό σου όπου με τα τρέχοντα έξοδα δεν θα σου περάσει απτο μυαλό να δώσεις σέντ για τέτοια πράγματα. Το μυστικό (και το τάργκετ γκρούπ προφανώς) είναι αυτοί που δουλεύουν σε μεγάλες εταιρείες και μπορούν να χρηματοδοτήσουν τέτοια προγράμματα μέσω ΟΑΕΔ και ΛΑΕΚ. κανείς άλλος! Φουσκώνουμε τα έξοδα του σεμιναρίου λοιπόν και παίρνουμε περισσότερα απο το κράτος. Για τους υπόλοιποι ψιλοχεστήκαμε  γιατί εμείς την γνώση την πουλάμε! (και μάλιστα ακριβά)

Έχεις μια εμπειρία απο ΟΑΕΔ και πληροφορίες σχετικά με σεμινάρια απο παλιά! Πήγες, είπες ότι σε ενδιαφέρει αν έχουν κάποιο επιδοτούμενο σεμινάριο για πρότζεκτ μάνατζμεντ. Η εργασιακή σύμβουλος (χαχαχαχαχ ετών 50φεύγα) σοκαρισμένη πλην εξυπηρετική σου λέει πρότζεκτ τι? λες δεν μπορεί και της λές μάνατζμεντ. Σου λέει τώρα εσείς κάτι μου λέτε, αλλά που θα πάει θα συννενοηθούμε. Της λές σεμινάριο για πιστοποίηση διαχείρισης έργου και την αποτελείωσες. Δεν καταλαβαίνει τίποτα και το μόνο που σου προτείνει είναι ένα επιδοτούμενο για ECDL με 150 ευρά το μήνα και χάνεις και την κάρτα ανεργίας.

Επειδή όμως είσαι άνεργος και έχεις πολύ χρόνο ξαναπάς να ρωτήσεις ρε παιδί μου, μόνο οι εργαζόμενοι έχουν πρόσβαση στη μάθηση? οι άνεργοι στον καιάδα?

Μπαίνεις, περιμένεις γιατί έχει άλλον (το τί ακούς δεν λέγεται, σαν να μην άλλαξε ο δημόσιος τομέας απο το 81), τελειώνει ο άλλος, της δίνεις την κάρτα ανεργίας που κοντεύει να γεμίσει αυτοκολλητάκια πίσω και να πάρεις (!) ζόνγκ. Κοιτάει στο πισί. Ξέρεις θα πετάξει μαλακία και την προλαβαίνεις και της λες:

Κοιτάξτε, υπάρχουν κάποιες ιδιωτικές εταιρείες που κάνουν κάποια σεμινάρια που καλύπτεται το κόστος απτο ΛΑΕΚ. Θα ήθελα να… και σε διακόπτει! (είπες τη λέξη ΛΑΕΚ και τελείωσε, έσβησε, κράσσαρε, ανέβασε θερμοκρασία ρε παιδί μου, τίποτα δεν έμαθες απτο στρατό που σου έλεγαν μην μιλάς).

Για ΛΑΕΚ στον δεύτερο όροφο, εδώ μόνο για επιδοτούμενα για ανέργους. Στάκα μωρή μαγδάλο να σου πω τι θέλω! Όχι, για ΛΑΕΚ δεν γνωρίζω πρέπει να πάτε πάνω. Αν θέλετε να σας πω τα διαθέσιμα σεμινάρια που έχουμε. Της κάνω αν είναι κάποιο για ΠΜΠ ή ΙΤΙΛ πες μου. Δεν ξέρω τί είναι αυτά μου λέει, εδώ βλέπω ένα σεμινάριο για ξενοδοχοϋπάλληλο, μισό λεπτό να κοιτάξω, ένα σεμινάριο για οροφοκόμο, ένα σεμινάριο για τηλεφωνική υποστήριξη δικτύων και πισί.

Πρώτα απο όλα δεν με ρώτησε κάν τι έχω σπουδάσει (εργασιακή σύμβουλος) και μετά ενώ έχω πτυχίο πληροφορικής και μεταπτυχιακό σε μάνατζμεντ μου λέει για οροφοκόμος…

Ρωτάω και εγώ, αυτά τα σεμινάρια υπάρχουν και ονλάην? και μου λέει όχι δυστυχώς μόνο εγώ τα βλέπω και πρέπει να μου πείτε αν ενδιαφέρεστε ώστε να σας δώσω παραπεμπτικό! (μα πάθαμε τέτοιο κακό? δεν υπάρχουν ονλάην?)

Τέλος πάντων εγώ ήθελα μια πολύ απλή ερώτηση να κάνω αν υπάρχει περίπτωση σαν άνεργος να μου καλύψει κάποια έξοδα (απο τα 950) ο οαεδ ώστε να κάνω το σεμινάριο. Όταν το είπα έγινε τούρκος! Σας είπα 5 φορές ότι αυτά είναι για λαεκ, εγώ δεν ξέρω.

Φεύγω και εγώ λέγοντας όχι στις ευκαιρίες που μου προσέφερε απλόχερα η κυρία σύμβουλος και πάω στο δεύτερο ώστε να κάνω την ερώτηση που ήθελα και να πάρω την απλή απάντηση “όχι η κάλυψη είναι μόνο για εργαζομένους και για ανέργους δεν υπάρχει τέτοια πρόβλεψη εκτός απο τα προσφερόμενα απο εμάς σεμινάρια”.

Αυτή τη φορά που πήγα στον οαεδ προετοιμασμένος ότι θα ακούσω χαζομάρες απλά έφυγα με ένα μούδιασμα, μια αηδία, μια αναγούλα. Δεν ξόδεψα στιγμή για να νευριάσω αφού ήμουν σίγουρος πως ήταν μάταια η επίσκεψη.

Μετά και απο αυτή την επίσκεψη ενισχύθηκε η άποψη μου ότι ο οργανισμός αποξήρανσης Κωπαΐδας δεν είναι πιο άχρηστος απο τον οαεδ!

υ.γ: το σερτιφικέησο πάντως θα το κάνω όσο μπορώ προετοιμασία μόνος, 950 ευρά δεν!

Share this post...
Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter

Leave a Reply

Connect with:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.