Menu Close

Α π ο κ έ ν τ ρ ω σ η .-

εσύ που είσαι 18 (πιο κάτω δεν πάω γιατί έχεις χρόνο για να βγείς στην αγορά), 20, 22, 25, 28, 30, 33, 35, δεν νομίζεις ότι το ¨Γυρίζω τις πλάτες μου στο μέλλον στο μέλλον που φτιάχνετε όπως θέλετε αφού η ιστορία σας ανήκει σαρώστε το λοιπόν αν επιμένετε¨ πρέπει να σταματήσεις είτε απλά να το τραγουδάς είτε να το έχεις ώς ανάμνηση απο τις σχολικές χοροεσπερίδες? Μήπως πρέπει να αρχίσεις να το εφαρμόζεις? Είναι προφανέστατο πλέον (εκτός αν είσαι βολεμένος η έχεις καλό δόντι) ότι είχαν να δώσουν οι πατεράδες μας και οι μανάδες μας, γενιές που είναι τώρα 45-50-55 φεύγα, το έδωσαν. Προβλήματα, χρέη και γενικότερη καταστροφή. Μας παρέδωσαν την γνωστή καμένη γή που ακούγεται την επόμενη μέρα των εκλογών. Είτε καλώς είτε κακώς οι νέοι πλέον με την εκπαίδευση που έχουν και την διαθέσιμη γνώση και πληροφορία που μεταφέρετε διεθνώς με ταχύτατους ρυθμούς είναι αρκετά εφόδια για να γυρίσουμε την πλάτη σε όλους αυτούς και στις πρακτικές που καθιέρωσαν τα τελευταία χρόνια.

 

ποιά είναι η αφορμή γιαυτό το άρθρο? κατά καιρούς θα έχεις σίγουρα δεί στις ειδήσεις τα ρεπορτάζ για τους πτυχιούχουν σερβιτόρους, ταμίες, ντελιβεράδες κλπ. Που είναι το κακό? ασφαλώς το κακό δεν είναι να έχεις ανάγκη για δουλειά και να κάνεις ότι βρείς για να ζήσεις. Το κακό όμως είναι ότι επιτρέπεις όνειρα και φιλοδοξίες που είχες όταν αποφάσισες να διαλέξεις αυτό που θα σπουδάσεις να γίνονται μακρινό όνειρο ή και στάχτη. Θυσιάζεις τον αυτοσεβασμό σου, δεν κάνεις αυτοκριτική, και αρκείσε στο να γκρινιάξεις και να περιμένεις απο την άφαντη πολιτεία που έμαθες σταφοιτητικά σου χρόνια να υποστηρίζεις γιατί διοργάνωνε ωραία πάρτυ. Μάλιστα δεν θυσιάζεις τον αυτοσεβασμό σου γιατί δουλεύεις σερβιτόρος! τον θυσιάζεις γιατί αφήνεις περιθώριο στον μαγαζάτορα, που στην πλειονότητά τους έχουν λιγότερα προσώντα απο εσένα, να σε περιπαίζει, να σου λέει αυτά τα φράγκα είναι ο μισθός σου και αν σαρέσει γιατί περιμένουν άλλοι 300 σαν κιεσένα οπότε δεν θα μου λείψεις αν φύγεις!

Παράδειγμα που έχω στο μυαλό μου ξεκινώντας να γράψω το άρθρο? Μια κοπέλα που σπούδασε νηπιαγωγός και δουλεύει για μισθό της πλάκας ώς ταμίας σε σούπερ μάρκετ. Ο αυτοσεβασμός? η αυτοκριτική? που είναι αυτά? σε ποιά φάση θα πεί ώς εδώ και μην παρέκει? που είναι η σκέψη ότι σπούδασα 4 χρόνια, σπατάλησα λεφτά για να το κάνω, σπατάλησα μυαλό και συναίσθημα για να πετύχω, μαύρισα την ψυχή μου απο το άγχος να περάσω εξεταστικές κάτω απο δύσκολες συνθήκες? Και όλα αυτά ΓΙΑΤΙ; για να δουλεύεις για 2,5 – 4 ευρώ την ώρα ως ταμίας? Αν μπείς σε αυτό το λούκι και φτάσεις τα 28 σου έχει περάσει απο το μυαλό πως θα συνεχίσεις σε μεγάλη ηλικία να ψάχνεις δουλειά στο αντικείμενό σου σαν άτομο χωρίς εμπειρία??? ή θα πας για να βρείς δουλειά σαν νηπιαγωγός στα 28-29 με πλούσια εμπειρία σαν ταμίας και θα σε πάρουν με μισθό πάνω απο τον βασικό?! Αν αυτό ήταν το ζητούμενο γιατί να μπείς στον κόπο να σπουδάσεις? Τα πράγματα στην καθημερινότητα δεν έγιναν απο την μια στιγμή στην άλλη τόσο χάλια. Ήταν πάντα χάλια απλά τώρα παράγιναν και τίθεται θέμα επιβίωσης. Όταν ξεκίνησες την ακαδημαική σου καριέρα αυτός ήταν ο στόχος σου? Και πριν πείς όχι αλλά η ανάγκη σκέψου αν με 400-600 ευρώ καλύπτεις τις ανάγκες σου… Ε όχι δεν τις καλύπτεις!  Απλά φυτοζωείς και αν νομίζεις ότι καλύπτεις τις ανάγκες σου τότε ξανασκέψου ποιές είναι οι πραγματικές σου ανάγκες. Αν νομίζεις ότι οι ανάγκες σου είναι να κυκλοφορείς με το τελεφταίο μοντέλο άι-φον και παρασκευή σάββατο να δίνεις το παρόν στα γκλάμουρους κλάμπ τότε πάνω δεξιά έχει ένα κόκκινο Χ, πάτα το και άνοιξε το φέηςμπουκ.

Η πρώτη ανάγκη για όλους είναι η ποιότητα ζωής και αυτό σημαίνει να ζείς αξιοπρεπώς. Απο εκεί και πέρα το πράγμα γίνεται προσωπικό και υποκειμενικό. Μέχρι όμως να φτάσει στο προσωπικό σημείο, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε όλοι οι νέοι να σκεφτούν και να δράσουν συλλογικά. Το μόνο που θα χρειαστεί είναι μια συλλογική δράση απο δήμους που θα προσφέρουν τα κίνητρα για να προσελκύσουν ποιούς? Πρώτα απο όλους τους νέους που έφυγαν απο τις ιδιαίτερες πατρίδες τους για μια καλύτερη (?) ζωή στην Αθήνα.

Ας πάρουμε απόφαση ότι το μεγάλο όνειρο της Αθήνας ως γή της επαγγελίας πέθανε!

Εσύ σαν φοιτητής στην αθήνα που ήρθες απο την Μεσσηνία, την Λακωνία, την Κρήτη κλπ όταν έφτασες στο αφιλόξενο Αθηναικό περιβάλλον ποιά ήταν η πρώτη κίνηση που έκανες? Να βρείς συντοπίτες σου που θα σε βοηθήσουν να εγκατασταθείς. Αυτοί οι συντοπίτες τελείωσαν διάφορες επιστήμες στα πανεπιστήμια.

Εσύ λοιπόν σαν φοιτήτρια που τελείωσες νηπιαγωγός δεν είχες συντοπίτισες φίλες? Είχες. Γιατί δεν κάνεις μια ομάδα 2-3 ατόμων και να πάς πίσω απο εκεί που ξεκίνησες να ανοίξεις ένα νηπιαγωγείο? Θα μου πείς δεν ξέρω απο επειχηρήσεις και θα έχεις δίκιο. Πόσους γνώρισες στα πάρτυ στην Αθήνα που ήταν συντοπίτες σου και τελείωσαν δοιίκηση επιχειρήσεων? Δεν ήταν 2 άτομα? γιατί δεν πάνε πίσω απο εκεί που ξεκίνησαν να ξεκινήσουν μια εταιρεία συμβουλευτική για αυτούς που θα έρθουν πίσω και θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά? Αυτοί θα σε βοηθήσουν στα πρώτα σου βήματα για να φτιάξεις την εταιρεία, θα σου βρούν τα κατάλληλα προγράμματα νεανικής/γυναικείας/ κλπ επιχειρηματικότητας. Λογιστές συντοπίτες δεν γνώρισες? Φυσικά! δεν ήταν 2 τουλάχιστον? γιατί να μην ανοίξουν ένα λογιστικό γραφείο στην περιοχή για να ασχολούνται με τα λογιστικά του νηπιαγωγίου και του κάθε νηπιαγωγίου που θα ανοίξει?

Έχεις δίκιο όμως να μου πείς ότι είμαι 22-25 χρονών και θέλω να κάνω και μια Α κοινωνική ζωή, δεν θέλω να χαντακωθώ στην πέρα ραχούλα. Όταν θα ξεκινήσει αυτή η ζωή στην περιοχή δεν θα υπάρξει νομίζεις η ανάγκη για καφετέριες/σινεμά/κλάμπ? ή νομίζεις ότι αυτή η ανάγκη του έλληνα για διασκέδαση θα μείνει για πολύ καιρό ανεκμετάλλευτη? Εδώ ακόμα και στην Αθήνα που υπάρχει υπερπροσφορά απο καφετέριες κλπ και συνεχίζουν ακάθεκτοι να ανοίγουν νέες, θα κολλήσει κανείς στο να ανοίξει στην ανερχόμενη επαρχία που θα έχει σίγουρη δουλειά μέχρι να μπουκώσει ο ανταγωνισμός?

Μετέτρεψε τις δυο παραπάνω παραγράφους σε θέσεις εργασίας και θα εκπλαγείς αυτόματα πόσο εύκολο μπορεί να γίνει με το να στηριχθούν οι νέοι στις δικές τους και μονο δυνάμεις αρκεί να υπάρξει μια συντονισμένη κίνηση των δήμων (που εκλέγονται απο τους νέους) για να προσελκύσουν πίσω τους νέους και να δώσουν ζωή ξανά στις περιοχές τους.

Εσύ που τελείωσες φοιτητής γεωπονικής? αν επιστρέψεις και ασχοληθείς με μια εταιρεία που θα κάνει εξαγωγές απο αυτό που θα παράγεις, δεν θα χρειαστεί συμβούλους? δεν θα χρειαστεί λογιστές? δεν θα χρειαστεί κόσμο που γνωρίζει απο συσκευασία/μεταφορά/διαφήμιση κλπ?

Σε μια τέτοια πιό μαζεμένη κοινωνία δεν θα είναι πιο εύκολη η στοχοποίηση αυτού που δεν κάνει σωστά την δουλειά του και κάνει λαμογιές με αποτέλεσμα την πιό εύκολη ¨τιμωρία¨του και την τοποθέτηση του στο περιθώριο? κάτω απο αυτές τις συνθήκες νομίζεις ότι το λαμόγιο και ο αερητζής που είναι το πρώτο επάγγελμα στην Ελλάδα, δεν θα έμπαινε σε δεύτερη σκέψη για το αν θα μπεί σε αυτή τη διαδικάσια?

Σε αυτή τη μαζεμένη κοινωνία θα χρειαζόσουν 2 μήνες για να δείς ορθοπεδικό στο ΙΚΑ? Θα χρειαζόσουν 1 ώρα να πας και 2 να γυρίσεις απο την δουλειά σου? θα έπλεκες με καρτέλ σε διάφορα κομμάτια της αγοράς που παρουσιάζετε υπερπροσφορά και σκοτώνουν τον υγιή ανταγωνισμό?  θα είχες τα ίδια έξοδα που έχεις στην πόλη? το ίδιο άγχος? τον ίδιο καθαρό αέρα? σε μια πιο μαζεμένη κοινωνία-πόλη θα είχες τα ίδια ποσοστά εγκληματικότητας που έχεις στην Αθήνα?

Παρακάτω (για να μην ξεχνιόμαστε) παραθέτω κάποιους αριθμούς απο την Γερμανία.

Wolfsburg πατρίδα της Volkswagen Kάτοικοι : 121.451 (31. Dez. 2010) Έκταση: 204,02 km²595 Κάτοικοι ανά km²
Ingolstadt πατρίδα της Audi Kάτοικοι : 125.088 (31. Dez. 2010) Έκταση: 133,35 km²938 Κάτοικοι ανά km²
Neckarsulm πατρίδα των γρήγορων εκδόσεων της Audi και του Lidl Kάτοικοι: 26.511 (31. Dez. 2010) Έκταση: 24,94 km²1063 Κάτοικοι ανά km²
Zuffenhausen πατρίδα της Porsche Kάτοικοι: 35.568 (2009) Έκταση: 11.96 km²2.974 Κάτοικοι ανά km²

Athens Kάτοικοι: 655.780 (2011) Έκταση: 39 km²16.814,9 Κάτοικοι ανά km²
Patras Kάτοικοι: 214.580 Έκταση: 333,14 km²644,1 Κάτοικοι ανά km²
Thessaloniki Kάτοικοι: 322.240 Έκταση: 20,85 km²15.455,16  Κάτοικοι ανά km²

Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων πολλές εργοστασιακές μονάδες είναι διάσπαρτες στην Γερμανία και όχι φορτωμένες στα κέντρα των μεγαλουπόλεων. Έτσι η ανάπτυξη μοιράζεται σε όλη την χώρα και αποφεύγεται αυτό που όλη η υπόλοιπη Ελλάδα κατηγορεί την Αθήνα ότι είναι η μόνη πόλη της χώρας που απολαμβάνει ανάπτυξη και παροχές που κανένα άλλο μέρος δεν τυχαίνει. Δίκιο και σωστό αλλά όταν ο δήμαρχος της πέρα ράχης (για να μην το κάνω συγκεκριμένο) δεν μπορεί να δικαιολογίσει για ποιούς λόγους  θέλει να προσελκύσει παροχές τότε το πολυαγαπημένο κράτος δεν πρόκειτε να το κάνει γιατί πρέπει να εξυπηρετήσει τα μεγάλα αστικά κέντρα που πεθαίνουν!

Η επαρχία έχει ανάγκη απο λόγους για δημιουργία αξιώσεων που θα πιέσει την πολιτεία να ασχοληθεί με μέρη εκτός των Αθηνών που έχει γίνει κουμπαράς χωρίς πάτο.

Δυστυχώ ή ευτυχώς προσωπικά δεν έχω περιουσία στην επαρχία, παρόλα αυτά η φυγή προς αυτή είναι η δεύτερη επόμενη λύση απο την φυγή στο εξωτερικό. Εσείς όμως που τυχαίνει να έχετε μια περιουσία στην επαρχία που ή θα ρημάξει αν την αφήσετε ή θα επιστρέψετε κάποια στιγμή και θα είναι αλλουνού (όχι για κανένα άλλο λόγο αλλά γιατί θα την έχετε πουλήσει για να συντηρήσετε την φυτοζωία στην Αθήνα) καλό είναι να το σκεφτείτε καλά και να βάλετε προτεραιότητες! Η ανωνυμία και η καλή ζωή που προσέφερε κάποτε η Αθήνα δεν υπάρχει πιά και αν υπάρχει για κάποιους μπορεί να φτάσει και να περισσέψει για τα φοιτητικά χρόνια. Σημ: κάποτε ο ερχομός στην αθήνα σήμαινε πως κάνεις ότι θές και δεν σε συζητάει η μικρή κοινωνία στο χωριό. Τώρα με το facebook που η προσωπική ζωή είναι εθελοντικά εκτεθειμένη διεθνώς, βρίσκει κανείς ότι υπάρχει λόγος να φύγεις απο το χωριό? μεταξύ μας ε! μεγάλα παιδιά είμαστε..

Πολλοί πλέον το σκέφτονται αλλά θέλει συντονισμένες- οργανωμένες κινήσεις και φυγή έξω απο τα τείχη των πόλεων! Όποιος νομίζει ότι αξίζει να σέρνεται στην Αθήνα με 3 και 60 απλά και μόνο για το ανύπαρκτο γκλάμουρους λαηφ στάηλ είναι πλέον άξιος της τύχης του. Οι υπόλοιποι (που δεν είναι τύποι που θα έφευγαν στο εξωτερικό) ας κάνουν την διαφορά!

 

υγ. τα σχόλια απο κάτω ελέυθερα και ελπίζω να σας έβαλα λίγο σε σκέψεις! Άλλωστε και οι παραγωγοί τόσα χρόνια μόνο γκρίνιαζαν και διαδήλωναν για τις χαμηλές τιμές που διαθέτουν τα προιόντα τους, λεφτά όμως μπήκαν στην τσέπη μετά απο το κίνημα της πατάτας… Σκέψη και δράση όχι γκρίνια και διαδήλωση, για να βρούν εφαρμογή οι γνώσεις μας στην πράξη.

Share this post...
Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter

1 Comment

Leave a Reply

Connect with:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.