Menu Close

Στερνή μου γνώση να σ’είχα πρώτα

Το βιβλίο παιδιά, το βιβλίο. Το κλασσικό μέσο μετάδοσης της γνώσης απο παλιά. Τώρα στην ψηφιακή εποχή τείνει να γίνει βίντατζ αλλά η μυρωδιά του θα είναι πάντα διαχρονική και ένας λόγος να ξοδέψεις λίγο χρόνο σε ένα βιβλιοπωλείο και μερικές ώρες ξεφυλλίζοντας το, για να πάρεις λίγο γνώση, λίγο εμπειρία, λίγο ιστορία, λίγο ρομαντισμό, λίγο μυστήριο λίγο γιου νέημ ιτ.

Αλλά μην τα βλέπεις που τα γράφω τόσο ωραία παραπάνω, κάνω ίντρο για την γκρίνια γιατί όλα τα προϊόντα, θέλουν και το ανάλογο προμοτάρισμα. Και τι καλύτερο παράδειγμα απο το σιχαμένο βιβλίο που ακούει στον τίτλο “χαρούμενες διακοπές”. Που ανάθεμα την ώρα και της στιγμή που βγήκε αυτή η σειρά και τόσο του συγγραφέα όσο και του εκδότη να τους καεί το βίδεο και να τους κόψει η κρέμα. Ένας να βρεθεί απο εσάς στα σχόλια να μου πει αν με αυτό το βιβλίο στο ραντάρο του γονιού πέρασε χαρούμενες διακοπές! “Όπως το φέραμε, έτσι το γυρνάμε, άδειο”, “ούτε τι χρώμα έχει ξέρεις”, “πάλι για παιχνίδι; όχι σήμερα θα κάτσεις να λύσεις καμιά άσκηση” κλπ ωραίες ατάκες συνοδευόμενες απο γκρίνια, φωνές και επικές μάχες με γονείς, που έφταναν σε τιμωρίες και τελικά σιχαμένες διακοπές. Δε μας έφτανε (εμάς των αδύναμων μαθητώνε) όλο το σχολικό έτος που έπρεπε να βρούμε ένα κάρο δικαιολογίες για να μην διαβάσουμε, ένα κάρο δικαιολογίες που ήμασταν αδιάβαστοί, γκρίνιες, καυγάδες, θα γίνεις λούστρος, αχ θα με πεθάνεις κλπ τα είχαμε και στις διακοπές για να είμαστε σε φόρμα. ΌΞΩ ΡΕ!

Και πέρασαν τα χρόνια αυτά τα σιχαμένα, μακριά απο εμάς, και λούστροι δεν γίναμε… και μανατσερ γίναμε (πφ τι λες τωρα) και κόντρα σε όλους τους μετά Χριστό προφήτες σε σχολεία, φροντιστήρια και γονείς (που θέλαν το καλό μας ντε και ήταν κιαυτός ένας τρόπος να κάνεις τον αδύναμο μαθητή να διαβάσει, ξέρεις που τον λες άχρηστο για να τον νευριάσεις και να στρωθεί. Επιστήμονες της ψυχολογίας μπουστουδιούλου), γίναμε κάτι σε αυτή τη ζωή που δεν πεινάμε, δεν είμαστε βάρος στην κοινωνία αλλά συνεισφέρουμε όπως μπορούμε και κάνουμε μια ψυχοθεραπεία ώστε να σπάσει η αλυσίδα και να δώσουμε στα παιδιά μας την γνώση με έναν διαφορετικό τρόπο απο τον πρωτόγονο που μας πλάσαραν οι καθηγητές παλιάς κοπής (με εξαιρέσεις). Και όπως πέρασαν τα χρόνια και ενώ άντε να είχαμε ξεφυλλίσει κανένα κλικ, κανένα μαξ, καμιά ανατριχίλα για το σασπένς, κανένα σουπερ κατερίνα με δώρο αφίσα του σάκης, αρχίσαμε να δίνουμε πρώτα λεφτά, έτσι χωρίς να μας απειλήσει κανείς, σε βιβλία για την δουλειά μας, να πάρουμε παραπάνω γνώση. Και τα διαβάσαμε κάτι σκαλοπάτια 500-800 σελίδες, εμείς που κουραζόμασταν κιόλας απο το εντιτόριαλ. Και δώσαμε και εξετάσεις και τις καταφέραμε, εμείς που θα χάναμε την κάθε χρονιά στο σχολείο. Και αγοράσαμε κιάλλα βιβλία για την γνώση που θα μας βελτιώσει στην δουλειά και θα μας κρατήσει ενημερωμένους την εποχή που όταν μάθεις τα νέα είναι ήδη παλιά.

Και κάναμε και ψυχοθεραπεία και μαζί μας ξεκίνησαν κιάλλοι απο την παρέα, όλο και περισσότεροι. Και άνοιξε ο κόσμος των βιβλίων αυτοβελτίωσης. Άλλα πιο βαριά άλλα πιο ανάλαφρα αλλά όλα ήταν εκεί. Αν είχες μπει σε κάποιο βιβλιοπωλείο είναι συνήθως αυτά που έχουν επιγραφές και τόξα απο πάνω τύπου “αγόρασε με”, “μπεστ σέλλερ σε 137,89 χώρες και 2 νησιά”, “το συνιστούν 29 κατασκευαστές χαρακτήρων και οι ψυχαναλυτές τους” κλπ. Αυτά με τους πιασάρικους τίτλους που βγαίνουν σεζόν για να έχεις κάτι να διαβάσεις στην παραλία πίνοντας φρέδο καπουτσίνο και ακούγοντας τα τακατούκα απτις ρακέτες και πάνε χαμένες οι αράδες για την ψυχική ηρεμία και πως να μην πάρεις το σκάλπ του μάτσο που έχει αλλεργία στα αυγά και στον ελεύθερο του χρόνο μεταφέρει καρπούζια κάτω απτη μασχάλη…

Και τελικά ξέρεις τι; άξιζε. Και κρίμα που δεν το είχαμε μυριστεί πιο πριν γιατί ένα να είχαμε πάρει, θα άνοιγε η όρεξη και θα συνεχίζαμε και θα συνεχίζαμε. Και έστω ένα 30% να πάρεις απο το κάθε τέτοιο βιβλίο, κέρδος στον χαρακτήρα σου και την καθημερινότητα σου είναι. Και σαν ένα μαγικό τρόπο θα δεις τον εαυτό σου να περιγράφεται και θα αναρωτηθείς “με ξέρουν;”. Θα κάνεις μια αντιπαραβολή με την ζωή σου και με τις προτάσεις που σου κάνουν οι εκάστοτε συγγραφείς κιαν θες κάνε μια αλλαγούλα, ίσως σου κάνει καλό. Μια αλλαγή μικρή εδώ, μια εκεί, θα τα βρείς στο μέλλον μπροστά σου και ίσως σου αλλάξουν την πορεία προς κάτι ακόμα καλύτερο. Αν όχι, δεν πειράζει, δεν έχασες τίποτα, ίσα ίσα που είχες μια καλή παρέα να ξεφύγεις λίγο απο την παράνοια της καθημερινότητας και των σόσιαλ μήδια.

Και φτάσαμε στα δεύτερα άντα κοντά και μιλήσαμε με ανθρώπους γλυκούς, σπουδαγμένους που μας είπαν 2 στροφές απο την Οδύσσεια που έβλεπαν στην ιστορία της ζωής μας και μας άστραψε το ενδιαφέρον. Κάναμε ένα σελφ ρηφλέκτ, ένα φλας μπάκ. Το αποτέλεσμα; θυμηθήκαμε το πάθος των φιλολόγων όταν μας μιλούσαν για τα Ομηρικά έπη που σε ηλικίες δευτέρας και τρίτης γυμνασίου τα ακούγαμε στο αθόρυβο. Φυσικό, μεταξύ μας, όταν πλασάρεις τέτοια κείμενα σε αυτές τις ηλικίες με σκοπό να μάθουν συντακτικό, να εξεταστούν και να αναλύσουν άγνωστο κλπ κλπ να βαθμολογήσεις καλά τους παπαγάλους και να βαθμολογήσεις άσχημα τους αδύναμους αλλά και να τους μεγαλώσεις την απέχθεια προς το διάβασμα. Μάρκετινγκ λοιπόν 0! Και μας μιλάνε μετά στο εξωτερικό οι ξένοι για τα έπη και ψάχνουμε πέτρα να κρυφτούμε γιατί άντε να τους εξηγήσεις!

Φτάσαμε λοιπόν στα δεύτερα άντα για να ψάξουμε την Οδύσσεια σε νέα ελληνικά ώστε να διαβάσουμε την ιστορία αλλά και με ανάλυση του πρωτότυπου για να δούμε την μαγεία των λέξεων γιατί τώρα θέλουμε και αναγνωρίζουμε την αξία, γιατί δεν είναι ο σκοπός μας να περάσουμε τις εξετάσεις αλλά να μάθουμε ουσία. Καμία σχέση με το ελληνικό σχολείο δηλαδή. Γιατί φαίνεται έπρεπε να περάσουν καμιά 20αριά χρόνια να φύγει η επήρεια του τοξικού σχολείου και να δούμε με την ίδια μαγεία το βιβλίο που το έβλεπαν κάποιοι καθηγητές αλλά για διαφόρους λόγους εμείς αγοράζαμε αγρό εκείνες τις εποχές.

Γιαυτό στα παιδάκια σας μην κάνετε το ίδιο λάθος να ταυτίσουν το βιβλίο με καταναγκαστικά έργα, με βαθμολογίες, επιτυχίες, αποτυχίες. Ταυτίστε το βιβλίο με την γνώση, με την εμπειρία, με την ουσία των πραγμάτων που θα κληθούν να ζήσουν στο μέλλον. Κιεσείς οι μεγαλύτεροι, το βιβλιαράκι που θα δείτε με τον πιασάρικο τίτλο για καλοκαίρι (κιας είναι το Η ευγενής τέχνη του να τα γράφεις όλα στα..!) πάρτο, δεν ξέρεις τι διδάγματα μπορεί να έχει μέσα που θα σου κάνουν κλικ και θα κάνουν μια γερή αναβάθμιση στον εαυτό σου.

Ρίξε μια ματιά στον κατάλογο με τα βιβλία αυτοβελτίωσης εδώ κιας κοιμήθηκαν όρθιοι και έβαλαν ωραία βιβλία σε νιουζλέτερ που δεν τα είχαν σε στοκ και ακόμα τα περιμένουμε! Όλο και κάτι ενδιαφέρον θα βρεις να περάσεις τον χρόνο σου στην καραντίνα. Ίσως και να είναι για καλό όλο αυτό, να επενδύσεις λίγο στον εαυτό σου οφλάην…

Share this post...
Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter

Leave a Reply

Connect with:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.