Menu Close

Επίσκεψη στο VW Autostadt στο Wolfsburg. (μέρος 1ο)

Όλοι αυτοί που σέβονται τον εαυτό τους και θέλουν παράλληλα να λέγονται και vag fans πρέπει να γνωρίζουν ότι κάπου στην γερμανία υπάρχει ένα χωριό που λέγεται wolfsburg το οποίο είναι το χωριό της volkswagen a.k.a autostadt. (έλεος ρε παιδιά δηλαδή εδώ το ξέρουν οι ποδοσφαιρόφιλοι απο την ομάδα του την vfl wolfsburg που σαρώνει στην γερμανία, ντροπή!)

Με λίγα λόγια σε αυτό το μέρος η vw έχει:

τα κεντρικά του group vag,

μονάδα παραγωγής vw golf, vw tiguan και άλλων 2 μοντέλων που μου διαφεύγουν αυτή τη στιγμή (ναί το ξέρω θα έπρεπε να ντρέπομαι κιεγώ),

* 1 κτίριο εισόδου που βρίσκονται και εστιατόρια, μαγαζιά με αναμνηστικά και διάφορα σχετικά με vw group
* 1 κτίριο μουσείο της vw,
* 1 κτίριο παρουσίασης των νέων τεχνολογιών vw όπως sunfuel, πώς σχεδιάζονται τα αυτοκίνητα της, στάδια δοκιμών κλπ
* 1 ξενοδοχείο ritz carlton
* 1 κτίριο εκθεσιακό για τα μοντέλα vw και παράδοσης αυτοκινήτων σε πελάτες που επέλεξαν να το παραλάβουν απο εκεί (να το δούν να έρχεται απο τους πύργους που θα δούμε παρακάτω κλπ)
* 6 Pavillions για κάθε μάρκα που το καθένα έχει το δικό του σκεπτικό για να παρουσιάσει την μάρκα και τα μοντέλα της. 6 γιατί seat, skoda, audi, lamborghini, bentley και vw επαγγελματικά

Αφού λοιπόν πήραμε την απόφαση για την επίσκεψη πήραμε την octavia ρυθμίσαμε το navi και μετά απο ένα ωραιότατο ταξιδάκι στους γερμανικούς αυτοκινητοδρόμους φτάσαμε στην είσοδο. Εκεί μας υποδέχθηκε ένας υπάλληλος με ένα τεράστιο χαμόγελο όπου κοιτάζοντας τις πινακίδες μας ρώτησε απο πού ερχόμασταν. Αφού του είπαμε ελλάδα (δεν ξέρω αν του έλεγα ισπανία, ρωσσία, τρινιταντ και τομπάγκο κλπ αν θα αντιδρούσε το ίδιο) μας έκανε ένα δωράκι καλωσορίσματος που δεν ήταν άλλο απο μία κάρτα για δωρεάν στάθμευση όλη την ημέρα. Είπαμε και εμείς ένα ευχαριστώ στα ελληνικά και μπήκαμε γοργά να παρκάρουμε γιατί απο άλλη επίσκεψη παλαιότερα θυμόμουν ότι μια μέρα φτάνει μεν για να το δείς όλο αλλά στο τρέξιμο.

εδώ πλέον παρκαρισμένοι με φόντο τις σημαίες του autostadt

εδώ με φόντο τους πύργους του autostadt

και εδώ με φόντο το κεντρικό κτίριο

υ.γ 1: μην ακούσω κανένα σχόλιο για τις σιδερένιες ζάντες δεν θα σας ξαναμιλήσω ποτέ!

υ.γ 2: quiz! βρείτε αυτοκίνητο που να μην ανήκει στο group vag και να βρίσκεται στο πάρκινγκ στις φώτο και στείλτε μου mail στο thelwgliko@lefos.gr για να σας στείλω το δώρο σας!

αφήνουμε το αυτοκίνητο και πάμε να βγάλουμε το εισιτήριο που θα μας χαρίσει (με το αζημίωτο πάντα) μια μέρα γεμάτη απο “Menschen, Autos und was sie bewegt” “ανθρώπους, αυτοκίνητα και τί τα κινεί”.

αφού μπούμε μέσα…

κάνουμε την πρώτη κίνηση…

πάμε στο ταμείο και λέμε στην αφροδίτη ότι θέλουμε μια ημερήσια κάρτα για το autostadt (όχι δεν καταλάβατε την θεά του έρωτα εννοώ, την κοπελιά δεν την λένε αφροδίτη…!)

εμείς σαν large τύποι που είμαστε αλλά και σαν γάτες φυστικά (!) ξέρουμε ότι σε λίγο καιρό είναι (ήταν) το διεθνές σαλόνι αυτοκινήτου της γενεύης οπότε και βγάζουμε ετήσια κάρτα εισόδου στην τιμή των 27 ευρώ (μειωμένο για φοιτητές, κανονική τιμή 32 ευρώ) αφού σίγουρα θα ξανακάνουμε μια επίσκεψη να δούμε και τα νέα μοντέλα όπως passat cc, new superb, a3 cabrio, new a4 κλπ.

Μαζί με την κάρτα ζητάμε και απο τον έρωτα (την αφροδίτη δηλαδή) να μας δώσει και ένα εισιτήριο για να δούμε και τους πύργους των αυτοκινήτων όπου τα 15 λεπτά με πλούσιες πληροφορίες σχετικά με τα πάντα στο wolfsburg & autostadt θα μας κοστίσει μόλις 6 ευρώ.

χαιρετούμε την αγάπη (τον έρωτα-αφροδίτη που παραλίγο να της ζητήσουμε μαζί και με κουπόνι φαγητού να μας παντρευτεί) και αφού περάσουμε το κεντρικό κτίριο είμαστε πλέον ΜΕΣΑ!

ένας πολύ προσεγμένος χώρος με την λίμνη του, τις πάπιες του, το γκαζόν του, κ.α αυτές οι καμινάδες που βλέπουμε είναι απο το εργοστάσιο της vw και πλέον ότι βλέπετε σε χρώμα κόκκινο (όπως αυτό) αποδέχεστε ότι είναι απο εποχή β΄ΠΠ και πλέον είναι διατηρητέο.

δεξιά στην φότο βλέπεται το κέντρο παράδοσης νέων οχημάτων, έκθεση μοντέλων της vw, εστιατόριο, μαγαζί με ανταλακτικά vw (όχι φυσικά σαζμάν, δίσκο πλατώ, ιμάντες κλπ αλλά πετσέτες, καπέλα, αυτοκόλλητα, μεταλλικά μοντέλα, αφίσες, μπλουζάκια, σάμαλι, παστέλι, κόκ έχω κυρία, γκαζόζα δροσερή έχω λέμε!)

στην μέση βλέπετε τους πλέον πασίγνωστους πύργους των αυτοκινήτων (πασίγνωστοι γιατί τους αναφέρω τόση ώρα και λέω ότι θα μιλήσουμε αργότερα αργότερα που ήρθανε 2 κότερα)

και τέλος αριστερά βλέπετε τον λέφο. ο λέφος είναι 24 χρονών, 1,83 εκ. ύψος, 80 κιλά βάρος, γυμνασμένος (στον όγκο αυτό τον καιρό) του αρέσει η ιστιοπλοΐα και η φωτογραφία, είναι άγαμος και θα ήθελε ένα κόσμο ειρηνικό και χαρούμενο. για να ψηφίσεις τον λέφο να είναι νικητής του διαγωνισμού ομορφιάς στείλε mail στο model@lefos.gr γιατί εσύ αποφασίζεις !

επειδή όμως η ώρα περνάει και θα χάσουμε το tour των πύργων την κάνουμε άμεσα…

τρέχουμε τώρα…

48 μέτρα αψηλός, 20 ορόφους, 400 αυτοκίνητα χωρητικότητα ο καθένας, προς το παρόν μόνο 2 δηλαδή σύνολο 800 αυτοκίνητα χωρητικότητα με ζήτηση όμως που αυξάνετε και σύντομα θα χτιστεί δίπλα ακόμα 1 πύργος

ας μπούμε μέσα λοιπόν!

τι είναι αυτό?

το σκεπτικό του tour είναι να έρθουμε στην θέση ενός αυτοκινήτου το οποίο φτιάχνεται στο εργοστάσιο, υπογείως πάνω σε κυλιόμενο διάδρομο φτάνει στον πάτο του πύργου, το παραλαμβάνει ένας μηχανικός βραχίωνας ο οποίος διαβάζει τον κωδικό και το τοποθετεί-αποθηκεύει στην αντίστοιχη θέση που για εμάς είναι στην κορυφή του πύργου.

το συγκεκριμένο λοιπόν που βλέπεται είναι ένα πάτωμα με 6 θέσεις με διαστάσεις αυτοκινήτου όπου αφού καθίσουμε και φορέσουμε ζώνες έρχεται ο βραχίωνας…

και μας ανεβάζει στην κορυφή…

εδώ θα κατεβούμε και θα πάμε σε συγκεκριμένο χώρο που μπορούμε να περπατήσουμε, να δούμε και μέσα στον πύργο αλλά και την ωραία πανοραμική θέα έξω υπο τους ήχους της φωνής της υπεύθυνης του τούρ που μας μιλάει για διάφορα σε σχετικά με την vw, το wolfsburg, το autostadt κλπ. δεδομένα όπως ότι το 95% των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στο wolfsburg είναι vw, η vw είναι ο μεγαλύτερος εργοδότης στο wolfsburg με γύρω στους 50000+ εργαζομένους (όταν οι κάτοικοι είναι 120000), το κρατίδιο niedersachsen είναι μέτοχος της vw κλπ

το μοντέλο που βλέπεται στα δεξιά είναι χρώμα μπορντό U7U5, χρονιάς 1984, 2,4 κ.εκ., κατανάλωση 2 πίτσες εντός πόλης, 8 χάμπουργκερ εκτός και μία χωριάτικη μεικτή κατανάλωση. απο έξτρα έχει μόνο λευκό κασκόλ στην χειμερινή έκδοση και καπέλο για την καλοκαιρινή trend & fun.

εδώ φαίνεται ο βραχίωνας που ανεβάζει ένα πασσάτ.

εδώ φαίνεται εις βάθος ο πύργος

και εδώ μια γενική άποψη. οι παρατηρητικοί στην συγκεκριμένη φώτο και σε μία παραπάνω θα δούν και ένα ττ (ζήτημα να το είδαν 2 στους 10 ας είμαστε ειλικρινείς τουλάστιχον (!) ) κανονικά στους πύργους θα δεί κάποιος μόνο vw. εμείς είχαμε την τύχη να δούμε ένα ττ που είναι παραγγελία απο εργαζόμενο στην vw και είναι οι μόνοι που έχουν το δικαίωμα-δυνατότητα να ζητήσουν κάτι τέτοιο, να παραλάβουν το αυτοκίνητό τους απο εκεί. (όχι ότι αυτοί που θα το παραλάβουν απο το ingolstadt ή το neckarsulm θα χάσουν κάτι αλλά έτσι μερικών πάνω στην τρέλα τον ζητούν)

φτάνει όμως με το μέσα του πύργου το οποίο ναί μεν δεν είναι αδιάφορο αλλά και το έξω δεν είναι κακό!

ο μεγάλος λευκός κύκλος είναι αναμονή για τον μελλοντικό πύργο που λέγαμε! δεξιά είναι κτίρια τους εργοστασίου μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. στο βάθος ευθεία είναι το εργοστάσιο και πρίν το εργοστάσιο πάλι στην ευθεία είναι το ξενοδοχείο. αριστερά απο το πιο κοντινό προς το πιό μακρινό βλέπουμε το audi pavillion, lamborghini pavillion, bentley pavillion.

δίπλα απο το audi pavillion πάλι απο το πιο κοντινό προς το μακρινό είναι το skoda pavillion και στο βάθος το κτίριο με το τζάμι είναι το κτίριο που στεγάζεται το μουσείο.

κέντρο πλέον απο το κοντινό προς μακρινό είναι το vw pavillion, seat pavillion και τέλος το μεγάλο κτίριο είναι αυτό της εισόδου.

επειδή στην γερμανία είμαστε και για όλα υπάρχουν κανόνες ασφαλείας έτσι και εδώ. η πυροσβεστική έχει θέσει κανόνες όπως ότι τα αυτοκίνητα θα έχουν το πολύ 5 λίτρα καύσιμο στο ρεζερβουάρ, το καπό θα είναι πάντα απασφαλισμένο και στον πύργο θα υπάρχουν ειδική διάδρομοι για να διευκολύνεται η πυρόσβεση. επίσης μέσα στους πύργους υπάρχει συγκεκριμένη πάντα θερμοκρασία και τα τζάμια έχουν επεξεργαστεί ειδικά για να μην καταστρέφεται το χρώμα των αυτοκινήτων σε περιπτώσεις ηλιοφάνειας (βέβαια το αυτοκίνητο θα είναι θαύμα να μείνει πάνω απο μία το πολύ 2 μέρες αλλά γερμανοί είναι αυτοί)

και τώρα ήρθε η ώρα να κατεβούμε απο τους πύργους. ελπίζω να σας άρεσε.

εδώ λοιπόν είναι το κτίριο που είπαμε στην αρχή με τα εστιατόρια, την έκθεση των μοντέλων, την παράδοση και το μαγαζί με τα αξεσουάρ vw.

αριστερά βλέπετε έναν πίνακα.

δεν είναι άλλος απο αυτόν!

σαυτό το κτίριο καταλήγουν πάλι υπογείως με κυλιόμενο διάδρομο απο τους πύργους τα αυτοκίνητα και μετά στα χέρια του ιδιοκτήτη χωρίς να τα έχει ακουμπήσει κανένα άλλο χέρι! (όχι σαν τα δικά μας που μόλις βγούν απο το τελωνείο τα κάνει pdi ο κάθε πικραμένος υπαλληλίσκος που παίζει με τα δικά μας λεφτά και αυτοκίνητα με πρώτες δευτέρες και την στοργή που όλοι ξέρουμε ότι δείχνουν στα αυτοκίνητά μας μέχρι να τα πάρουμε ΜΙΣΑ πολλοί απο εμάς στα χέρια μας!!! )

ο πίνακας στην δεδομένη στιγμή που έβγαλα την φώτο λέει:

7.3.2008 15:57:29 καλωσορίζουμε τούς:

herr A. langbein απο το slf (slf = Landkreis Saalfeld-Rudolstadt in Saalfeld/Saale Saalfeld Thüringen) που αγόρασε το αυτοκίνητό του απο το auto center Sonneberg gmbh & co kg

herr E. fraske απο το wob (wob = Stadt Wolfsburg niedersachsen) και εφόσον δεν γράφει απο ποιόν αντιπρόσωπο σημαίνει ότι το αγόρασε κατευθείαν απο το autostadt (ο ορισμός απο την παραγωγή στην κατανάλωση)

κλπ κλπ

ο κυλιόμενος διάδρομος βγάζει τα αυτοκίνητα εδώ όπου γίνεται ένας τελευταίος έλεγχος (ναι εδώ γίνεται pdi δεν είναι τρίτοκοσμική χώρα σαν την ελλάδα που κανείς έμπορος δεν σέβεται τα λεφτά που δίνει ο πελάτης)

και εδώ πλέον το αυτοκίνητο ανοίγει τις πόρτες του στον αγοραστή και με την βοήθεια υπαλλήλου ο αγοραστής έχει την πρώτη επαφή με το αυτοκίνητο.

επειδή όμως σας κόυρασα με πολλές πληροφορίες πάμε για ένα ελαφρύ παραδοσιακό φαγητό της γερμανίας με την υπογραφή της volkswagen! τι εννοώ?

εστιατόριο “ταχύμετρο” τι προτότυπο

όλοι γνωρίζουν την γερμανία για τα λουκάνικά της! φυσικά αρκετοί ξέρουν ότι ένα απο τα παραδοσιακά της φαγητά είναι το curry wurst. δηλαδή το λουκάνικο με κάρρυ, πολύ κέτσαπ και πάρα πολλές πατάτες. στο ταχύμετρο όμως αυτό το πιάτο είναι σπεσιαλιτέ.

δείτε λίγο καλύτερα πάνω στην κέτσαπ που τουλάχιστον φαίνεται! volkswagen factory (το ίδιο γράφει και το λουκάνικο πάνω).

πρόκειται για κέτσαπ και λουκάνικα που παράγονται υπο την ευθύνη της vw και ταίζουν τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο και τους επισκέπτες. Η σπέσιαλ αυτή σάλτσα είναι πασίγνωστη και πεντανόστιμη όπως και το λουκάνικο, μιλώ εκ πείρας. φώτο απο την μάχη με το θηρίο δεν έχω γιατί θα χαρακτηριζόταν ώς σόκιν.

αυτό πάντως είναι το πιάτο. και πωλείτε ετησίως περίπου 2 μύρια φορές.

αυτό λοιπόν ήταν το πρώτο κομμάτι της επίσκεψης του λέφου στο χωριό της vw. Ελπίζω έστω και για λίγο να σας έβαλα μέσα στο χωριό.

μείνετε συντονισμένοι γιατί…

στο επόμενο κομμάτι θα πάρουμε το λεωφορειάκι και πάμε βούρ για…

λεφος.

Share this post...
Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter

Leave a Reply

Connect with:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.