Menu Close

Όποιος έχει μυαλό θέλει και οδηγό

Ένα απο τα περασμένα απογεύματα είχα τις κλασσικές συζητήσεις με ένα φίλο περί του που οδηγούμεθα, τί μέλλει γενέσθαι, κβό βάντις, τι θα γένει μάναμου, για να καταλήξουμε στις κλασσικές επαμφοτερίζουσες απαντήσεις. Μια εξ΄αυτών ήταν και η κλασσική “όταν έπρεπε, δεν είχαμε μυαλό”. Αλλά τώρα που το είδαμε το έργο μιλάει πλέον η πείρα και ας είναι μια χτένα τώρα που μείναμε με τα μισά μαλλιά (για την ώρα!). Όχι λοιπόν, μυαλό είχαμε και μάλιστα περισσότερο από ότι θα έπρεπε για την ηλικία μας και γιαυτό και χάσαμε την αθωότητα του εκάστοτε κολιού τον Αύγουστο. Αυτό που δεν είχαμε ήταν οδηγό.

Είμαστε λοιπόν τα παιδιά της αλλαγής (θού Κύριε), είμαστε παιδιά της γενιάς Υ παραλίγο Χ και κάτι ψιλά. Μιας γενιάς που άλλαξαν πολλά στο κομμάτι της τεχνολογίας και παρέσυραν μαζί και ένα κάρο πράγματα όπως την εκπαίδευση, την κριτική σκέψη, τα επαγγέλματα, την πρόοδο, την εξέλιξη, ονοματοδότησε το! Είμαστε η τελευταία γενιά (θα θέλαμε αλλά έχει απομεινάρια ακόμα) που ακούσαμε το “να γίνεις γιατρός, δικηγόρος, τραπεζιτικός (!), αρχιτέκτονας, πολιτικός μηχανικός και όλα τα ευγενή επαγγέλματα για να μας παντρευτεί το καλό κορίτσι με την προίκα και να δέσει το γάιδαρο της ασούμε. Δηλαδή άνθρακες. Καλοί χρυσοί και άγιοι οι μεγαλύτεροι και τους ευχαριστούμε που επένδυσαν να εκπαιδευτούμε αλλά μέχρι εκεί. Που έγκειται το πρόβλημα; Δεν είχαν να μας δώσουν μια συμβουλή της προκοπής στο θέμα της εξέλιξης τόσο της προσωπικής αλλά και της επαγγελματικής.

Και στο θέμα της προσωπικής εξέλιξης δεν θα αναφερθώ γιατί ο καθένας τραβάει το δικό του δρόμο και σταυρό και καλή δύναμη αλλά στο επαγγελματικό θα σταθώ και πρέπει.

Πληροφορική παιδιά. Ορμήσαμε όλοι γιατί είναι το μέλλον και καλά κάναμε. Κανείς στις αρχές βέβαια δεν ήξερε να μας πει για την δια βίου μάθηση, κανείς δεν φρόντισε να μας πει ότι παιδιά συνεχής ενημέρωση και γνώση αλλιώς θα γίνετε obsolete σαν τα άηφο μετά απο 2 χρόνια. Γίναμε τεχνικοί, κανείς δεν μας είπε ότι παιδιά υπάρχουν και άλλες δουλειές εκτός απο το να γίνετε τεχνικοί Η/Υ σε τράπεζες και άλλα ευαγή ιδρύματα. Μην πέφτετε όλοι πάνω σε ένα τομέα γιατί θα ρίξετε μόνοι σας τους μισθούς. Και ποιά τα αποτελέσματα; Στην καλύτερη τόσο και άλλο τόσο προσωπικό κάθεται στην ουρά του ΟΑΕΔ περιμένοντας το μάννα εξ ουρανού. Καπάκια ήρθε και ο Ιός (ο κορώνας αλλά αυτά τα διαλυτικά ξέρει κανείς πως μπαίνουν;) και τα πήρε όλα ο χείμαρρος. Στην χειρότερη έχεις την θεία Ευανθία να σου λέει “έλα παιδί μου εσύ που ξέρεις απο αυτά τα πράματα του σατενώς να μου φτιάξεις το ρολόι στην κουζίνα που αναβοσβήνει” και όταν της πείς δεν ξέρω θειά σου λέει και ένα “ε τι υπολογιστές ξέρεις τότε” και σου βγάζει ένα υποβρύχιο να γλυκαθείς με τα μούτρα μέχρι εκεί κάτω γιατί δεν ήξερες να βάλεις το μέγκα στο 4 ασούμε. Σαπέραρε.

Τι θέλω να πω! Εξελιχθείτε παιδιά, το τι μάθατε και το τι κάνατε θα αλλάξει πολλές φορές ακόμα κατά την διάρκεια της καριέρας σας! αν πριν κάποια χρόνια λέγατε ότι είστε αρχιτέκτονας νέφους πχ θα σας έριχναν αγιασμό να φύγει το κακό δαιμόνιο. Τα πράγματα αλλάζουν.

Σου άρεσαν τα τουριστικά. Τι επιλογές είχες πάντα; Ξενοδοχείο, Πράκτορες και εισπράκτορες. Ε όχι. Ψάξε λίγο καλύτερα! Αν έχεις το μπλα μπλα, το σωστό με το συντακτικό και την γνώση την καλή την ορθόδοξη στο αγγλικό ή σε άλλη ξένη γλώσσα τότε πολύ άνετα μπορείς να γίνεις κοπιράητερ σε ιστοσελίδες και στήλες για τουρισμό, σε ιστοσελίδες για ξενοδοχεία, για πακέτα, για να γίνει ευαγγελιστής του κάλλους των νησιών μας σε αλλοφύλους κλπ. Συνδύασε την γνώση των τουριστικών με τα σκιλς σου στο μπλα μπα και μην μείνεις άνεργος! Ο τουρισμός έπεσε λόγω ιού; Ναι, γιαυτό χρειάζεσαι περισσότερο σαν κοπιράητερ και λιγότερο σαν φροντ ντεσκ αυτή τη στιγμή, για να προσελκύσεις τον λιγοστό κόσμο, να δημιουργήσεις την επιθυμία ώστε να παραμερίσει τους φόβους. Μπορείς;

Είσαι ΙΤής. Έκανες βάσεις δεδομένωνε, έγινες αντμίνορας και όλα καλά. Έχεις καταλάβει ότι όλα πάνε στο κλάουντ ή θα μας πεις για τους αρχαίους που ξέρουν φόρτραν και τους πληρώνουν οι τράπεζες να τους συντηρούν τα συστήματα γιατί είναι κιαυτά αρχαία; Νομίζεις ότι θα μείνουν για πάντα έτσι; Έκανες αλλαγή; έμαθες για τα πικ τατα, για μασίν λέρνηνγκ και για αυτά που λόγω του ιού ενώ θα έρχονταν σε 5 χρόνια (λέμε τώρα), ήρθαν τώρα και σε πέτυχαν να κοιμάσαι; Περίμενες ότι θα μπορείς απο το gov.gr να εκδίδεις χαρτούραμε 2 κλικ τη στιγμή που έπρεπε να λιώσεις κορμί στα ΚΕΠ και όλα αυτά μέσα σε αλλαγή που έγινε μέσα σε ένα μήνα;

Είσαι μαθηματικός, τι σου είπαν οτι μπορείς να κάνεις; δάσκαλος, καθηγητής, σχολείο, φροντιστήριο. ιδιαίτερα. Ναι, επόμενοοοος! Κλάουντ, δεδομένα, ανάλυση, στατιστικά. Σε ψάχνουν απο μεγάλες εταιρείες που συλλέγουν ακόμα και ποιές ώρες τις ημέρας πουλάνε τα σουπερμάρκετ περισσότερες οδοντόκρεμες σε ηλικίες 32-48 εν μέσω καραντίνας τον 15αύγουστο ή αν προτιμάς το σάββατο να ψωνίζεις τσιν τόνικ και την κυριακή σκέτο καφέ για να φύγει το χανκοβερ, με σκοπό να φτιάξουν το μάρκετινγκ πλαν στα μέτρα του καταναλωτή.

Είσαι δικηγόρος, έμαθες τόσα δίκαια όσο ήσουν στη νομική και κόλλησες με το ποινικό, το εργατικό και το αστικó γιατί έχει λεφτά. Δες λίγο πιο έξω, έχει πατέντες για συστήματα στο διαδίκτυο, δίκαιο και πληροφορική ένας ανεξερεύνητος κόσμος (αν το κάνει κανείς τίτλο βιβλίου ας ρίξει κανα σέντο και απο εδώ για την ιδέα. Αν το έχει κανείς ήδη τίτλο μπράβο του!), Δίκαιο για δεδομένα, gdpr, sports lawyer! κλπ. Καλύτερα απο το να τρέχεις να πάρεις αναβολή στα δικαστήρια εν μέσω ιού ή να ψάχνεις να πάρεις τα λεφτά σου απο την κ. κούλα που προσπαθεί να μπει στα υπερχρεωμένα ε;

Υπάρχουν κρυμμένα διαμάντια εκεί έξω που όσοι γυρίζουν μυρίζουν και τα βρίσκουν ενώ εσύ ακόμα ψάχνεις δουλειά ΙΤ σαππόρτ όταν την δουλειά αυτή την κάνουν άουτσορς σε κέντρα στην ινδία που τους εκπαιδεύουν ακόμα και σε προφορά για να νομίζεις οτι μιλάς με κοντοχωριανό (όχι σε ελληνικά βέβαια).

Είσαι μηχανικός ή άλλα επαγγέλματα της βιομηχανίας η οποία παίρνει την κάτω βόλτα; Το safety το έψαξες; ξέρεις πόσα λεφτά και πόσα κενά έχει που δεν καλύπτονται γιατί δεν υπάρχει κόσμος; έψαξες να βρεις τι χρειάζεται και πως θα προλάβεις να πάρεις κομμάτι από την πίτα πριν το ψάξουν κιάλλοι; Όλα τα καλά έχω: safety για chemical industry, manufacturing, in steel industry, in food processing, in textile industry, in retail, in pharmaceutical industry, in information technology, younameit. Χρησιμοποίησε την γνώση που έχεις για τον τομέα σου, τα σκιλλς σου σαν άνθρωπας και εξέλιξε τα ώστε να τα κάνεις αιχμή του δόρατος προς την επίτευξη του στόχου, να είσαι μπροστά στις εξελίξεις και πάντα μέσα στην αγορά που σε ξεχνά τόσο εύκολα πχια.

Αυτά λοιπόν δεν μας τα είπε κανείς απο τους παλιούς όχι για να μας βάλει τρικλοποδιά αλλά γιατί δεν άλλαζαν τα πράγματα τότε σε ταχύτητες όπως τώρα, γιατί οι ρυθμοί είναι διαφορετικοί, γιατί πλέον πρέπει να αναπτύξουμε κριτική σκέψη γιατί δεν βρέχει λεφτά όπως το 90! Γιατί η γνώση υπάρχει δωρεάν με μερικά κλικ στο ίντερνετς.

Ενεργοποιήσου, εξελίξου, δες έξω από τις παρωπίδες! Υπάρχουν ευκαιρίες! Βρες το κενό!

Share this post...
Share on facebook
Facebook
0
Share on twitter
Twitter

Leave a Reply

Connect with:

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.